Čeština je opravdu krásný jazyk. Má tolik zdrobnělin, tvarů, skloňování a časování slov a taky třeba spřežky. Víte co to je nebo jste se právě ocitli v zemi čar a kouzel?

Spřežky jsou slova, která vznikla ze slovních spojení dvou slov. Tato slova byla prvně samostatná, ale nakonec došlo k jejich sloučení, protože se často spolu používala ve větách. Stejně je na tom i slovo svépomocí x své pomocí. Kdy druhý tvar je dnes už nepoužívaný a gramaticky nesprávný. Stalo se tak i u slov odnaproti, doprava, doleva apod.

Svépomocí vyjadřuje stav, kdy jste něco vytvořili bez cizí pomoci, jen na základě svého přesvědčení, úsilí a síly. Jde o spojení zájmena svůj a podstatného jména pomoc.

Dohromady se píši i další slovní druhy.

Zkuste si nově nabyté znalosti ověřit v diktátu.

Dům, ve kterém jsem vyrostl, postavila moje rodina své_pomocí ve 30. letech minulého století. Není nad to, vyrobit něco své_pomocí vlastníma rukama. V našem satelitním městečku jsme pro místní děti své_pomocí postavily domek na stromě.

 

Svépomocí

  • Význam slova je něco vykonat vlastními silami a prostředky
  • Spojily se dvě slova - svůj a pomoc
  • Jedná se o spřežku

 

Když se spojí několik osob dohromady, dokážou svépomocí vybudovat téměř cokoliv. Třeba i plavecký bazén pro amatérské závodění.

Můj otec je skvělý dědeček. Pro svého nenarozeného vnuka svépomocí vytvořil kolébku na spaní.

Místní centrum pro lidi bez domova bylo svépomocně vytvořeno před deseti lety. Od té doby šlape jako hodinky.

Máte nějaký dotaz?

Napište nám na info@copywriting.cz

Najdete nás také na

Facebook Twitter